udruga@angelus.ba       ++387 (0)63 820-370

Održana radinoca na temu negativnih posljedica pri korištenju društvenih mreža

Udruga Angelus u svom Dnevnom centru osim individualnih tretmana za djecu organizira i provodi radionice i igraonice gdje se edukativni program provodi sa skupinama djece. Jedna radionica održana je u ponedjeljak pod vodstvom defektologa sociopeda Edina Tahirovića.

Održana je radionica pod nazivom „Prevencija negativnih posljedica korištenja društvenih mreža za djecu i adolescente“.

Cilj radionice je bio da se djeca upoznaju sa pozitivnim i negativnim stranama društvenih mreža. Da djeca surađuju s roditeljima u korištenju istih mreža, te da izbjegnu negativne posljedice kao što su upoznavanje i vrbovanje od strane osoba koje potencijalno nemaju dobre namjere.

Djeca su upoznata sa manje rizičnim i više rizičnim društvenim mrežama. Upoznata su kako održati svoju privatnost, ali imati komunikaciju s roditeljima, posebice u slučajevima kada im nepoznata osoba ili osoba pod lažnim identitetom šalje poruke.

Svaki sudionik je interaktivno dobio zadatak objasniti jednu od društvenih mrežu te opisati pozitivne i negativne strane iste.

Akcenat je stavljen na to kako društvene mreže, općenito Internet, te korištenje mobitela mogu iskoristiti u edukativne svrhe za dobivanje informacija i izvor učenja.

No Internet krije i niz opasnosti kao što su prevare i zlouporabe istih od strane pojedinaca. Djeca su posebno labilna i lakovjerna te je praksa pokazala da se djecu najviše iskorištava i zloupotrebljava.

Ova radionica je djeci pružila korisne informacije. Djeca su naučila što smiju raditi na društvenim mrežama, a što ne smiju i kako da reagiraju ne prve znakove devijantnog ponašanja ostalih sudionik na društvenim mrežama.

I djeca s poteškoćama u razvoju, unatoč svom stanju i potrebama korisnici su Interneta i društvenih mreže. Iako su takva djeca pod nadzorom roditelja ipak je moguće da se djeca na društvenim mrežama susretnu sa neprimjeren sadržajem i da stupe u kontakt s osobama koje nemaju dobre namjere.

Radionica je bilo vrlo korisna i edukativna i djeca su pokazala vidno zanimanje te su bila oduševljena ovakvim sadržajem koji je organiziran i proveden u našem Dnevnom centru.

Naš tim defektologa osluškuje potrebe djece i prema ukazanim potrebama osmišljava i organizira razne programe edukacije i tretmana. Ovaj program je samo još jedan u nizu koji je poslužio svrsi. Djeca su stekla i usvojila nove informacije. Educirana su o aktualnim temama te se ova radionica može smatrati iznimno uspješnom.

Udruga Angelus