udruga@angelus.ba       ++387 (0)63 820-370
 

Realiziran dio projekta uređenja dvorišta Dnevnog centra Angelus

Rezultati mukotrpnog rada Upravnog odbora Udruge Angelus polako izlaze na vidjelo. Polovinom rujna realiziran je dio projekta Udruge koji se odnosi na uređenje dvorište ispred Dnevnog centra Angelus.

Cjelovit projekt koji je planiran još 2019. godine realizira se u fazama. Prije svega kako to financije omogućavaju. Udruga je s ovim projektom više puta aplicirala po javnim pozivima kada su donirana sredstva na ime infrastrukturnih radova.

Bilo je puno neuspjeha jer su pozornost donatora zavrjeđivali neki drugi projekti.

No, upornost se isplati što potvrđuje i ovaj primjer. Određena sredstva su ipak prikupljena i Upravni odbor je donio odluku da se krene u realizaciju dijela projekta. Od Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica osigurano je 35.000 KM, a od Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje osigurano  je 15.000 KM.

Također, ovim iznosima dodajemo donaciju Općine Domaljevac-Šamac u iznosu od 5.000 KM i donaciju Vlade Županije Posavske od 2.000 KM.

Cjelovit projekt uređenja dvorišta Udruge Angelus podrazumijevao je izgradnju prilaznog puta Dnevnom centru te izgradnju parkinga za korisnike našeg centra. Također bila je predviđena izgradnje pješačke staze kao i uređenje okoliša. Osim navedenog projekt je predvidio izgradnju senzoričkog parka, igrališta za djecu i izgradnju sportskog terena. Uz sve ove planske aktivnosti planirana je i izgradnja pomoćnih objekata i ograde kako bi dvorište zaštitilo od neovlaštenog ulaza onih kojima lokacija nije namijenjena.

Budući da se radi o velikom kapitalnom projektu (za okvire naše udruge), Upravni odbor je odlučio cjeloviti projekt podijeliti u dvije temeljne faze. Prva faza je predviđala izgradnju puta i parkinga uz izgradnju staze i hortikulturne radove na lokaciji. U tu svrhu prikupljane su ponude izvođača i sve one su uveliko nadmašivale naš proračun od 57.000 Km koliko smo uspjeli prikupiti za ovu prvu fazu realizacije projekta.

Najpovoljnija ponuda jednog izvođača radova iznosila je oko 105.000 KM i to je za Udrugu bila visoka cifra i nije se moglo ući u realizaciju projekta. Zato je donijeta odluku da se ide na parcijalnu realizaciju i da se urade oni radovi s kojim ćemo se moći uklopiti u naš proračun.

U tu svrhu odabran je izviđač radova iz Tuzle s kojim je sklopljen ugovor i početkom kolovoza krenulo se sa izgradnjom parkinga i pješačke staze.

Ugovoreni i planirani radovi su privedeni kraju i ovom prigodom izražavamo zadovoljstvo što smo uspjeli realizirati makar dio projekta i što će nam izvršeni radovi bit od koristi. Ukupno 7 parkirnih mjesta, koncipiranih na način da su u neposrednoj blizini ulaza u Dnevni centar što svim korisnima olakšava korištenje Dnevnog centra. Pogotovo smo zadovoljni što smo riješili pitanja parkinga za 100% invalide i njihov nesmetani i siguran pristup objektu. Pješačka staza u dužino od 50 metara izdignuta je na potreban nivo i koristiti će korisnicima koji pješke dolaze u Dnevni centar. Riješili smo se blata i oborinskih voda te je sada mnogo ugodnije prići objektu. Također, dio makadamskog puta kojim se prilazi parkingu nasut je tampon šljunkom što će privremeno poslužiti do vremena kada će se prikupiti dodatna sredstva i kada će se na ovom dijelu položiti asfaltna podloga.

Osim estetskog dojma dobili smo jednu praktičnu i uređenu cjelinu koja je na ponos svih nas iz Udruge, ali prvenstveno na zahvalnost djece i roditelja koji koriste naš dnevni centar.

Ovo je i poticaj Upravnom odboru da nastavi s prikupljanjem sredstva za realizaciju cjelovitog projekta. Jer ako se sve uspije realizirati naš Dnevni centar će dobiti reprezentativni izgled, ali i vrhunske uvjete na korist svih naših korisnika.

Projekt je realiziran uz pomoć Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica

fmiiro banner1

i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Republike Hrvatske

sduzoisz banner

 

 

 

Poptporu projektu pružili su Vlada Županije Posavske i Općina Domaljevac-Šamac.

logo vlada zp        logo opcina do            

 

Udruga Angelus